10 tips voor betere bruidsfotografie op je bruiloft

Le bon chemin
Cyrille Maratray

Een goede bruidsfotograaf is gemakkelijk te vinden…

Tenminste, als je precies weet wat je zoekt.

Maar hoe kun je je weg vinden in die jungle van fotografen als je je hier nog nooit in verdiept hebt en nog maar weinig van fotografie afweet? Het aanbod van fotografen is enorm en zeer divers.

Ik heb deze gids geschreven om degenen die binnenkort gaan trouwen, te helpen. Hierin deel ik 10 duidelijke tips uit mijn persoonlijke ervaring met je. Zo weet jij snel meer en sta je sterker om zelf de perfecte fotograaf voor jullie belangrijke dag te kiezen.


 1. Welke stijl bruidsfotografie past bij jullie?
 2. Welk budget voor welk product?
 3. Wat voor iemand is de fotograaf?
 4. Overige eigenschappen van de fotograaf
 5. Fotoalbums
 6. Welke vragen stel je aan een potentiële fotograaf tijdens jullie gesprek?
 7. Timing voor het zoeken van een fotograaf
 8. Volg je hart!

 


WELKE BRUIDSFOTOGRAFIE STIJL PAST BIJ JULLIE?

traditioneel vs. modern

De laatste jaren plannen bruidsparen steeds nieuwe dingen voor hun bruiloft: meer inspiratie, persoonlijker, unieker, duidelijk moderner. Net als de bruiloften zijn ook de trouwreportages in de afgelopen jaren sterk veranderd!

Niettemin zie je ook nog steeds veel traditionele bruidsfotografen. De foto’s zijn te herkennen aan het vaak terugkerende ‘cheese’-moment, een aantal statie- en groepsfoto’s en nog wat andere foto’s. Een beetje ouderwets, maar niks mis mee voor iemand die dit zoekt.

Het contrast met de moderne fotograaf is echter groot. Een moderne reportage is als een goede tv-documentaire: mooi en esthetisch, met veel verassingen en diepgang. Dit zijn andere foto’s met een opbouw vanaf het begin van de dag. Elk moment bij elkaar gezocht als puzzelstukjes. Zo beleef je deze waardevolle dag na afloop opnieuw, met je dierbaren.

Coeurs
Cyrille Maratray, Amsterdam

Mijn tip #1

Bekijk vooraf veel foto’s en creëer je eigen collectie uit wat je ziet. Praat er ook over met je partner en laat de foto’s aan hem/haar zien. Houdt je partner van dezelfde foto’s als jij? Elk jaar ontdek ik tijdens ons gesprek dat de bruid en bruidegom van een compleet ander soort foto’s houden en hele andere verwachtingen hebben, maar dit niet van elkaar wisten!

Aanbod Foto-n-go

Mijn stijl is duidelijk dynamisch. Ik zet mijn reportages met professionele zorg in elkaar. Ik ben me ervan bewust dat een bruiloft maar kort duurt; een dag later blijven alleen de foto’s nog maar over (en de taart is dan allang verdwenen). Daarom geef ik bij elke bruiloft al mijn energie. Ik maak heel veel foto’s, soms wel meer dan 1000 (!), voor een compleet document van jullie dag!


WELK BUDGET VOOR WELK PRODUCT?

De kosten voor een bruidsreportage liggen vaak tussen de 400 en 2000 euro. Waarom is er zo veel verschil?

Ten eerste is er verschil in de service: de eerste belangrijke parameter is de tijd die besteed wordt aan de fotografie op jullie dag. Blijft de fotograaf 2 uur of de hele dag? Er is ook daarna veel tijd nodig in postproductie om de reportage en alle foto’s voor te bereiden. Als richtlijn: bij een lange fotoshoot met 1000 foto’s moet je denken aan 40 uur werk voor de volledige reportage.

Er is ook een verschil in de producten. Ontvang je alle foto’s of een selectie? Dat maakt een enorm verschil in arbeidskosten. Een selectie van foto’s kan ik sneller leveren en is dus goedkoper. Op albums kom ik in een later hoofdstuk terug.

Les coeurs
Cyrille Maratray, Amsterdam

Mijn tip #2

Bepaal eerst je eigen budget. Dan weet je op wat voor soort product je je kunt focussen. Daarna bepaal je wat voor foto’s je wilt. Wil je foto’s vanaf de voorbereiding tot aan het feest? Wil je alle foto’s of liever geld besparen zonder compromis?

Aanbod Foto-n-go

Compleet op maat. Zeer flexibel; jullie beslissen hoe, wat en waar en ik zorg voor de beste foto’s in elke situatie! Mijn fotografiereportages duren tussen 2 uur en 2 dagen.

Met mijn Exclusief-reportage ontvang je alle foto’s.

Tijdens een fotoreportage volg ik jullie programma; de aankleding, ceremonie, kerk, diner, feest etc. Elk eindresultaat is uniek, omdat ik de foto’s maak naar jullie wensen en stijl. Willen jullie ook een traditionele fotosessie? Dat kan en ik neem graag de regie als het nodig is.

Heb je minder te besteden? Denk dan aan mijn Budget-reportage; dezelfde foto’s maar veel goedkoper! Met een Budget-reportage ontvang je dezelfde kwaliteit foto’s als mijn Exclusief-reportage. Het verschil ligt aan de hoeveelheid foto’s die je ontvangt: bij de Exclusief-reportage ontvang je alle foto’s, bij een Budget-reportage mijn selectie van 80 foto’s. De overige foto’s zijn als preview te zien (600px met watermerk) voor eventuele bijbestellingen.


WAT VOOR IEMAND IS DE FOTOGRAAF?

amateur of professional

Dat is absoluut geen vraag. Een professional biedt alleen maar voordelen: ervaring, uitstekende en professionele fotoapparatuur (zelfs 2 professionele camera’s voor noodsituaties). Een professional biedt garanties, een contract en goede procedures (bijvoorbeeld op het gebied van een back-up) en heeft aan vrijwel alles gedacht.

Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de fotograaf ziek wordt? De foto’s zijn uiteraard van goede kwaliteit, dankzij zijn technische en artistieke achtergrond.

Daarnaast is hij verantwoordelijk voor zijn eigen bedrijf, dat biedt zekerheid! Het enige voordeel van een amateur is de prijs, en zelfs dat soms niet eens. En om iemand uit familie of vriendenkring op te zadelen met deze verantwoordelijkheid is meestal geen gepast idee.

Mijn tip #3:

Check de ervaring van de fotograaf! Zijn zijn foto’s geëxposeerd op conferenties of tentoonstellingen, heeft hij een boek uitgebracht, hoeveel bruiloften heeft hij geschoten…

Mijn tip #4:

Vraag om een contract. Dit beschermt beide partijen. Zo hebben jullie zwart-op-wit dat de fotograaf daar is waar hij moet zijn, op de tijd die jullie afgesproken hebben, en dat hij levert wat is afgesproken.

Aanbod Foto-n-go: veel ervaring

Honderden bruiloften (in Nederland en vele andere Europese landen), het boek ‘Autour des Mondes du Soleil’ over een wereldreis van twee jaar op de fiets, het boek Het Verdwijnend Woord samen met Damiaan Messing, tentoonstellingen, conferenties, een galerie/winkel gehouden op de Stromarkt in hartje Amsterdam…


OVERIGE EIGENSCHAPPEN VAN DE FOTOGRAAF

Een technisch onderlegde fotograaf is natuurlijk een plus. Maar dat is lang niet genoeg! Iets wat net zo belangrijk is, is de persoonlijkheid van de fotograaf. Waarom? Omdat de fotograaf zelf meerwaarde geeft aan de beelden. Hij kiest op elk moment wat hij wil laten zien op de foto, en waar het kan geeft hij extra informatie aan de foto’s, extra diepgang. Bedenk je dus dat alles invloed heeft: zijn karakter, manier van kijken, artistieke kennis, interesse in mensen en ervaring. Bovendien zijn sociale vaardigheden extreem belangrijk tijdens een bruiloft. Er is de hele dag door veel interactie tussen de fotograaf en het bruidspaar en de gasten. Als het goed gaat krijg je ‘warme’ foto’s van jullie dierbaren.

Het karakter van de fotograaf zie je altijd terug in de foto’s en de reportage. Het is dus goed te begrijpen dat elke fotograaf een ander resultaat biedt.

Mijn tip #5:

Wil je controle over dit punt? Maak een afspraak, ontmoet elkaar in het echt. Naast dat jullie van gedachten kunnen wisselen, het programma door kunnen nemen en voorbeelden van zijn foto’s kunnen bekijken, kunnen jullie je wensen bespreken en zie je snel of jullie een klik hebben met hem. Check wat voor kleding je fotograaf draagt.

Bruidsauto
Cyrille Maratray – bruidsfotograaf

Aanbod Foto-n-go:

Ik zoek een goede balans/compromis tussen: rustig zijn, niet te aanwezig zodat de bruidspaar en gasten in hun element kunnen zijn. Het is jouw bruiloft en niet de bruiloft van de fotograaf. Maar ook: actief zijn. Ik moet de foto’s wel gaan maken, ze maken zichzelf niet. Mijn doel is om er alles uit te halen zonder iets te verstoren.

Mijn tip #6:

Kijk goed of hij houdt van wat hij doet. Er is een enorm verschil tussen een fotograaf die het doet omdat hij moet en een fotograaf die met plezier naar de opdracht gaat.

Aanbod Foto-n-go:

Veel verschillende, technische invalshoeken (verassend effect) en zeer veel ervaring, zowel op professioneel als op sociaal vlak. Hiermee weet ik frisse en verassende foto’s te creëren, waarop jullie en je gasten altijd op een mooie, positieve manier naar voren komen. Ik werk zoals ik reis: met veel plezier, open, met rust en respect maar ook scherp, intens en bewust.

Mijn tip #7:

Hoe een fotograaf echt is, ontdek je niet aan de hand van een paar spectaculaire foto’s. Vraag tijdens het gesprek of je het hele album mag zien van een reportage. Dat geeft een veel betere indruk dan een losse verzameling foto’s. En zorg ervoor dat je de juiste vragen stelt. In het volgende hoofdstuk help ik je hiermee.


TROUWALBUM

Veel mensen denken dat ze geen trouwalbum nodig hebben na hun bruiloft. Als we de foto’s maar hebben, denken ze. En dat klopt ook: de foto’s kun je afdrukken, vergroten, schenken en delen. Maar wat doe je met de 1500 foto’s van een Exclusieve reportage die je na de bruiloft ontvangt?

Na een paar keer kijken blijven de foto’s vaak ergens in een folder zitten, verborgen op je harde schijf. De foto’s worden na verloop van tijd steeds moeilijker te vinden op je computer en je doet er steeds minder mee.

Foto’s van de hoogste kwaliteit van de mooiste dag van je leven horen niet verstopt te zitten in een folder op je computer. Deze foto’s verdienen alle aandacht en komen afgedrukt in een fotoalbum het beste tot hun recht.

Een trouwalbum bekijk je met plezier.

De foto’s zijn vakkundig geselecteerd en georganiseerd. Het is een fantastische manier om op je bruiloft terug te kijken.

Aanbod Foto-n-go:

Er zijn veel verschillende soorten fotoalbums. Er is verschil in de afmetingen, het materiaal van de omslag, het aantal pagina’s, de dikte van de pagina’s en het belangrijkste: de soort binding.

Mijn LUXE-fotoboeken zijn zeer mooie, tastbare objecten, die jullie met trots aan anderen kunnen laten zien. Het materiaal van de fotoboeken uit de luxe categorie kun je zelf kiezen. De omslag/cover is bijvoorbeeld in echt leer te bestellen, met of zonder acryl foto. Voor de omslag zijn alle denkbare kleuren mogelijk. Daarnaast kun je kiezen voor een stijlvolle opbergdoos die het album beschermt. Het album wordt met de hand gebonden, pagina voor pagina.

Een fotoboek kan je ook delen, bijvoorbeeld met je ouders. Een extra ‘album voor de ouders’ hoeft niet duur te zijn; je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kleiner formaat.

Een uitstekend en onvergetelijk cadeau voor jullie dierbaren!

Naast mijn LUXE-collectie bied ik de categorie MIDDEN-albums aan. Deze zijn maar liefst 50% goedkoper! Hiervoor worden andere materialen gebruikt, zoals een linnen omslag en een gelijmde binding, waardoor de prijs de helft goedkoper uitvalt dan van een LUXE-album!

Mijn goedkoopste aanbod is het BASIS album. Een prima fotoboek van 30cm bij 30cm met 36 pagina’s. Het heeft een hardcover omslag met een foto naar keuze.

Opmaak fotoalbum

De vormgeving doe ik altijd zelf. Een boek wordt pas gedrukt op het moment dat jullie groen licht geven. Ik stuur jullie een pdf van hoe het boek er uit gaat zien. Vervolgens kunnen jullie eventuele aanpassingen doorgeven, totdat jullie helemaal tevreden zijn. Dat is het moment dat ik het naar de drukker stuur. Ik stel het trouwalbum graag voor jullie samen. Uiteraard kunnen jullie zelf alle foto’s kiezen die in het album moeten komen en dit aan mij doorgeven. Of we doen het 50/50: ik maak een eerste opzet en jullie sturen de aanpassingen door. Uiteindelijk is het jullie album, 100% voor jullie gemaakt!

Mijn tip:

Bestel een fotoalbum; de foto’s komen in een boek veel beter uit (ik heb zelf lang gedacht dat het niet nodig was, maar ik had ongelijk)


WELKE VRAGEN STEL JE AAN EEN POTENTIËLE FOTOGRAAF TIJDENS JULLIE GESPREK?

Jullie gaan binnenkort een bruidsfotograaf ontmoeten. Neem de tijd om jullie programma door te nemen en zijn werk te observeren. Hier zijn een aantal vragen die jullie tijdens het gesprek kunnen gebruiken om meer te weten te komen.

Over de fotograaf

 • Wat is je ervaring met fotografie? Heb je werk gepubliceerd, prijzen gewonnen, foto’s
 • verkocht, meegedaan aan tentoonstellingen, een boek uitgegeven?
 • Wat voor toestel gebruik je? Heb je een back-upplan als een toestel of lens breekt?
 • Ben jij zelf de fotograaf bij onze bruiloft of stuur je iemand anders?
 • Wat voor kleding draag je die dag?

Voor de bruiloft

 • Maak je een contract op waar alles in staat? Wat gebeurt als je ziek wordt?
 • Zijn er reiskosten? Moeten we denken aan lunch en diner?
 • Hoe reis je naar de bruiloft en tijdens de bruiloft van de ene locatie naar de andere?

Tijdens de bruiloft

 • Hoe lang duurt een sessie?
 • Hoe ga je te werk bij een fotosessie met het bruidspaar?
 • Hoe doe je de groepsfoto’s?

Na de bruiloft

 • Hoe lever je de foto’s en reportage aan? Album, cd, USB, prints, online?
 • Zijn alle foto’s bewerkt? Hoe maak je ons album? En hoe lang duurt het voor we dat album in huis hebben?
 • Kunnen we de foto’s zelf afdrukken en er een boek van maken om met onze familie en vrienden te delen?
 • Heb je en online galerie? Wat zijn daarvan de kosten? Is het veilig?
 • Gebruik je de foto’s om op je eigen site te plaatsen?

TIMING VOOR HET ZOEKEN VAN EEN FOTOGRAAF

Hoe sneller je boekt, hoe beter. Waarom? Omdat een bruidsfotograaf maar één bruiloft per dag kan schieten. En die dag valt vaak op een vrij- of zaterdag tussen mei en september.

De eerste boekingen zijn vaak al een jaar van tevoren vastgelegd, dus hoe later je gaat zoeken, hoe minder keuze je hebt.

Mijn tip #9

Boek zo snel mogelijk. Dan heb je meer keuze, want de betere fotografen zijn snel volgeboekt.

Aanbod Foto-n-go:

Ik waardeer het als een klant me vroeg boekt. Boek je ruim op tijd, dan krijg je van mij een mooie aanbieding: korting op je reportage of album, of een extraatje zoals het “Le Photo Booth van foto-n-go“.

Cyrille Maratray, Nijmegen

VOLG JE HART!

Met al deze tips heb ik veel informatie uit mijn persoonlijke ervaring met je gedeeld.

Ik hoop dat ze jullie zullen helpen bij het kiezen van de juiste bruidsfotograaf voor jullie bruiloft.

We hebben gezien dat het makkelijker kiezen is als je weet wat voor stijl jullie allebei leuk vinden en dat je beter de juiste service/producten kunt vinden als jullie een concreet budget hebben. Ik heb je daarna tips gegeven over hoe je met een fotograaf in gesprek kunt gaan om het beste uit dit gesprek te halen. Bekijk veel foto’s en albums en…. Maar als echte fransman laat ik mijn hart spreken voor mijn verstand, en daarover gaat mijn laatste tip…

Tip #10:

Heb je een fantastische foto gezien die je echt raakte? Volg je hart – ook als het om foto’s gaat! – en probeer dan deze fotograaf te boeken!

Heb je nog meer vragen, stel ze gerust. Ik geef graag antwoord. Ik ben een professionele, flexibele, enthousiaste en discrete fotograaf en ben al 10 jaar specialist in bruidsfotografie met ontzettend veel ervaring: zo ben ik genomineerd voor de prestigieuze Bruids- en Bruidegom award, galeriehouder geweest in het hartje van Amsterdam, heb ik een boek uitgegeven en heeft mijn werk op tentoonstellingen en conferenties gehangen…

Elke bruiloft is voor mij uniek; bij mij krijg je geen clichés of trucjes met standaard foto’s, maar een boeiende documentaire van unieke en sterke beelden met een kunstzinnig tintje, die precies weergeeft hoe jullie je dag hebben ervaren!